Courgettelasagne met Leerdammer

28 07 2010 Reacties staat uit voor Courgettelasagne met Leerdammer

Courgettes zijn er weer volop. Als je een courgetteplant in je moestuin hebt dan is de kans groot dat je heel veel courgettes hebt op het moment. Vandaar deze variant op lasagne, met als extraatje een beetje Leerdammer. Die is immers vegetarisch gestremd, zo leerde ik vorige week. Ik gebruik wat blikjes en gedroogde kruiden, gewoon omdat dat zoveel tijd scheelt. Maar voel je vrij om de linzen te wellen en zelf tomatensaus te maken.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1klein blikje tomatenpuree
  • 1 blik linzen
  • zout, peper en snuf suiker
  • teentje knoflook uit de pers
  • bakje ricotta (vegetarisch gestremd, als je die kunt vinden…)
  • 2 eetlepels kwark
  • 50 gram Leerdammer, geraspt
  • 1 1/2 courgette, geraspt
  • 1 ui, gesnipperd
  • theelepel rozemarijn en oregano
  • scheutje balsamicoazijn
  • 6 lasagnabladen (liefst vers, koken is een ramp)
  • wat olijfolie

Begin met het koken van de lasagnabladen als je gedroogde hebt gekocht. Kook ze ongeveer 6 minuten en giet ze af. Dan even laten schrikken met koud water en besprenkelen met olijfolie. Trek de bladen van elkaar en hang ze bijvoorbeeld over de rand van een pan. Echt, verse bladen zijn heel veel makkelijker! Maar als je net als ik in een dorp woont, dan is de kans groot dat je toch met gedroogde moet werken.

Verwarm de oven ondertussen op 22o graden voor. Doe de olie in een pan of wok en bak de ui en knoflook op middelhoog vuur glazig. Voeg de courgette en wat peper en zout toe. Laat de courgette ongeveer 10 minuten pruttelen, tot het meeste vocht is verdampt. Doe je dit niet, dan krijg je hele natte lasagne. Voeg dan een derde van de ricotta toe, roer even om en laat afkoelen. Kook de linzen, tomatenpuree en blokjes in met peper, zout, suiker, oregano, rozemarijn en een scheut balsamicoazijn. Na ongeveer 10 minuten zal je saus wat dikker zijn en kun je hem gebruiken.

Maak om en om laagjes van de rode en groene sausjes, begin met een laagje rood. Dan een laag lasagnabladen en vervolgens de groene courgettesaus. Ga door tot de sausjes op zijn en eindig met een laag lasagnabladen. Roer in een bakje de ricotta los met de kwark, peper en zout. Eventueel een scheutje citroensap om het wat dunner te maken. Bestrijk de bovenste laag lasagne met het mengsel en rasp tenslotte de Leerdammer erover. Een half uurtje in de oven en…

Getagd: , , , , , ,

Reacties zijn gesloten.

Wat is dit?

Je leest nu Courgettelasagne met Leerdammer voor Jessi blogt.

Meta

%d bloggers op de volgende wijze: